Painonnosto Rovaniemen Reippaassa

Rovaniemen Reippaan painonnoston SM-kultajoukkue 1984, Rauno Tolppi (vas), Viljo Issakainen, Seppo Hepo-oja, Jaarli Pirkkiö, Ari Moilanen, Mauno Kenttälä, Rauno Tapio ja Markku Härkönen.Painonnosto tuli mukaan Rovaniemen Reippaan toimintaan vuonna 1969. Melko pian jaoston perustamisen jälkeen painonnostosta tuli merkittävä urheilumuoto rovaniemeläisessä ja koko lappilaisessa lajien kirjossa. Reilun 40 vuoden aikana Reippaan painonnostajat ovat menestyneet erinomaisesti aina kansainvälisiä lavoja myöten.

Reippaan seurakohtaisen painonnostotoiminnan tavaramerkkinä on 1970-luvun lopulta saakka ollut vuoden lopussa nostettava seurajoukkueiden SM-loppuottelu. Reipas on voittanut tittelin 26 kertaa, viimeksi Turussa 2018. 

Yleisesti

Painonnosto on kaikenikäisille sopiva urheilumuoto. Se on voimailulaji, mutta voimaominaisuuksien lisäksi painonnostajalta vaaditaan myös nopeutta ja ketteryyttä. Oikeaoppisen tekniikan omaksuminen on tärkeää heti ensimmäisillä harjoituskerroilla. Siksi kannattaa tulla Rovaniemen Reippaan painonnostoharjoituksiin, missä suoritustavat opetetaan aina asiantuntevassa ohjauksessa.

Painonnosto on nuorille hyvä ja turvallinen vapaa-ajan harrastus. Kaikkien ei tarvitse tulla olympiavoittajiksi tai maailmanmestareiksi, vaan tavoitteet voi asettaa omien kykyjen mukaan jäsentenvälisistä kilpailuista ylöspäin. Eikä painonnoston harrastajan tarvitse välttämättä edes kilpailla, sillä laji on erinomainen kuntoilumuoto, joka kehittää monipuolisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia.

Painonnosto on myös hyvä apuharjoitusmuoto kaikkiin urheilulajeihin. Painonnostoliikkeisiin perustuva voimaharjoittelu onkin saanut viime vuosina jalansijaa monien urheilulajien parissa, joten perustaidot kannattaa hankkia, vaikka harrastaisi muita lajeja.

Painonnostoon liitetään myös vääriä ennakkoluuloja - nivelet vaurioituvat, pituuskasvu pysähtyy, painonnoston harrastaja tulee kankeaksi. Tieteelliset tutkimukset osoittavat täysin päinvastaista - lihaksisto kehittyy sopusuhtaisesti, samoin muutkin fyysiset ominaisuudet.

Santeri Ahola, nuorten SM-kilpailut 2010, Rovaniemi.Nostotekniikan omaksuminen on olennainen osa lopputulosta. Alkuvaiheessa ei kannata kilpailla siitä, kuka nostaa suurimmat painot. Vetäjän neuvoihin on keskityttävä huolellisesti, sillä hänellä on vuosien kokemus ja tietämys painonnostosta.

Tuloksia syntyy vain pitkäjänteisellä työllä. Ei kannata lannistua, vaikka kaikki ei aina onnistuisikaan. Sitkeä yrittäminen palkitaan varmasti ajan myötä.

Harjoitusten sisältö on monipuolinen - voimistelu, palloilu, hypyt ja juoksu kuuluvat painonnostajan harjoitusohjelmaan vanhemmallakin iällä.

Painonnosto on hieno ja perinteinen urheilulaji. Takaamme, että tulet viihtymään painonnostosalilla.

Linkit

© 2011 Rovaniemen Reipas