Milko Tokola ja Reipas Pohjoismaiden ykköset

Kuvateksti: Milko Tokola otti omansa PM-lavalla. (Arkistokuva)

Rovaniemen Reippaan Milko Tokola pisti raudan iloisesti liikkumaan sunnuntaina 9. lokakuuta Porissa päättyneissä painonnoston Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Sarjan 77 kiloa kultamitali irtosi yhteistuloksella 295 kiloa, mikä koostui 135 kilon tempauksesta ja 160 kilon työnnöstä.

Kellontarkkaa työtä tehnyt Tokola sai urakan päätteeksi kaulaansa kaksi kirkkainta lätkää. Toinen PM-kultamitali tuli miesten seurajoukkuekilpailusta, jossa Rovaniemen Reipas nappasi mestaruuden.

Joukkuekisassa taistelu oli tiukka, sillä toiseksi sijoittunut Parkanon Puntti jäi ainoastaan 4,459 pisteen päähän.

Itse asiassa joukkuemestaruus ratkesi juuri 77 kilon kisassa. Parkanon Puntin Mikko Kuusisto sijoittui sarjassa toiseksi yhteistuloksella 277 kiloa (122+155).

Tokola määräsi tempauksen ja työnnön ensimmäisiin yrityksiin tavanomaista pienemmät aloituspainot, 125 ja 155 kiloa. Mitä pitemmälle kisa eteni, sitä varmemmin painot nousivat suorille käsille.

Ainoastaan viimeisen työntöyrityksen 167 kiloa epäonnistui jo rinnallevetovaiheessa. Sillä olisi tullut uusi yhteistulosennätys.

Tokola on ottanut syyskuussa Bukarestissa käytyjen nuorten EM-kisojen jälkeen harjoittelun rennommin.

– EM-kisojen jälkeen olikin tarkoitus treenata kevyemmin. En ole nostanut harjoituksissa isoja painoja, joten siihen nähden varsinkin tempaustulos oli yllätys.

– Ensimmäiseen yritykseen meno hieman jännitti, kun 123 kiloa ei noussut lämmittelypuolella, Tokola, 18, jutteli.

– Työnnössä näki, että tuntuma isoon rautaa puuttui, sunnuntain tasokkaimpien nostajien joukkoon kuulunut Tokola jatkoi.

Tokola lähtee Suomen edustajana marraskuussa Pariisissa nostettaviin yleisen sarjan MM-kilpailuihin. Sitä ennen ovat vielä nuorten PM-kilpailut kolmen viikon kuluttua Norjan Stavangerissa.

Painonnoston superviikonloppuna olivat jaossa yleisen sarjan, 23-vuotiaiden ja seurajoukkueiden PM-mitalit. Seurajoukkuekilpailu oli jännittävä kalkkiviivoille asti. Rovaniemen Reippaan ja Parkanon Puntin lisäksi kultamitaleista taisteli tiukasti myös norjalainen Tambarskjelvar IL.

Reippaan mestarijoukkueessa nostivat Matias Mukkala, Miika Tokola, Robert Pirkkiö ja sunnuntain ankkuri Milko Tokola.