Joonas Koivuranta aloitti SM-kotiturnauksen voitolla ja varmisti mitalin

Kuvateksti: Joonas Koivuranta (oik.) voitti avausottelussaan Andreas Jalervon.

Rovaniemen Reippaan Joonas Koivuranta ja Lapin Lukon Kati Ylivirta tempautuivat täysillä kisatunnelmaan nyrkkeilyn SM-kilpailujen avauspäivänä perjantaina Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä. Molemmat voittivat ottelunsa, mikä tiesi semifinaalipaikkaa ja varmaa mitalia.

SM-kisoihin osallistuvien lappilaisnyrkkeilijöiden kokenein konkari, Rovaniemen Reippaan Joonas Koivuranta sai tehdä täyden iltapuhteen voittaakseen Helsingin Savate Clubin Andreas Jalervon 69-kiloisissa. Tuomareiden äänet hajosivat, ja Koivuranta kuittasi semifinaalipaikan niukimmalla mahdollisella erolla 3-2.
Koivuranta iski ensimmäisessä erässä vastustajaansa vahvempi, mikä lopulta ratkaisi myös voiton. Koivuranta väsähti kolmannessa erässä, mutta Jalervo ei saanut iskuihinsa riittävää kovuutta.
Miehet olivat ensimmäistä kertaa vastakkain.
- Kolmas erä oli selviytymistaistelua, Koivuranta tunnusti.
Toissa vuonna 64 kilon sarjassa Suomen mestaruuden voittanut Koivuranta ei osannut etukäteen odottaa Jalervolta tiukkaa vastusta.
- Kaveri oli kovempi kuin olin ajatellut. En pystynyt säästelemään itseäni niin paljon kuin olin suunnitellut.
Ensimmäisen SM-mitalinsa jo vuonna 2001 iskenyt Koivuranta oli vielä pari kuukautta sitten kahden vaiheilla osallistumisensa suhteen.
- Polvi ja kyynärpää olivat siinä kunnossa, että meinasin vetäytyä koko hommasta. Kotikisat motivoivat kuitenkin yrittämään vastoinkäymisistä huolimatta.
- Onhan tämä luksusta, kun voi aamulla herätä kotoa ja mennä yöksi kotiin nukkumaan, uransa aikana monet kilpailureissut tehnyt Koivuranta tuumi.


Lähes kolme vuotta kilpakehistä sivussa ollut Ylivirta kohtasi 57-kiloisten avausottelussa Helsingin Tarmoa edustavan työministeri Tuula Haataisen erityisavustajan Jenni Karjalaisen. Rovaniemeläinen otti ohjakset käsiinsä heti ottelun alussa, löi aktiivisemmin eikä antanut vastustajalleen yllätysmahdollisuutta missä vaiheessa kamppailua.
Jokainen tuomari näki oikeutetusti Ylivirran paremmaksi.
- Hyvin jaksoin, mutta ottelussa oli sellaisia hetkiä, joissa huomasi kovien matsien rutiinin puuttuvan. Tietyt asiat harmittavat näin pari minuuttia ottelun jälkeen, mutta tietääpähän ettei tee samoja semifinaalissa, Ylivirta totesi tuoreeltaan taiston tauottua.
Hän vakuutti, ettei kotikehässä ollut ennakkopaineita tai jännitystä.
- Jännitin vähemmän kuin normaalisti tällaisten kisojen alla. Oli todella mukava valmistautua turnaukseen, kun ei tarvinnut kärvistellä edellisenä päivänä saunassa pudottamassa painoa. Istuin kotisohvalla ja katsoin televisiota, Ylivirta naureskeli.
Yksi onnistunut taktinen veto - jota ei passaa paljastaa vastustajille - löytyi kuitenkin ottelun loppuvaiheessa.
- Sitä ollaan valmentajan (Mika Sillanmäki) kanssa treenattu puoli vuotta.

Kemin Innon Mira Kiviharjun turnaus päättyi perjantai-iltana, kun Tampereen Voimailuseuran Emma Jokiaho oli 54-kiloisten ottelussa 5-0 taitavampi.
Vielä tammikuussa Kiviharju oli voittanut Jokiahon kotikehässään TUL-turnauksessa.
- Ei tämä hirveän hyvin mennyt, vaikka yritin kyllä valmistautua näihin kisoihin niin hyvin kuin se vain oli mahdollista. Jokiaholla on enemmän harjoitusrutiinia, ja se näkyi nyt kehässä.
- Toisaalta nyrkkeily ei ole minulle maailman tärkein asia. Kun pyörittää perusarkea ja käy töissä, niin harrastukselle ei tahdo löytyä riittävästi aikaa, urallaan kolme SM-mitalia nyrkkeilyt perheenäiti totesi.
SM-turnauksen semifinaaliottelut isketään Lapin urheiluopistolla lauantaina kello 13 ja 17. Ensimmäisessä ottelutilaisuudessa ovat tulessa Rovaniemen Reippaan Jasmiina Raivio (51 kiloa) ja Henrik Palosaari (91 kiloa) sekä Kemin Innon Lasse Kourula (91 kiloa). Ylivirta ja Koivuranta nyrkkeilevät iltaotteluissa.

Nyrkkeilyn SM-kilpailut, 1. päivä:
Naiset:
51 kg: Mehtälä Maria TVS-Myllymäki Laura ONS 5-0.
54 kg: Jokiaho Emma TVS-Kiviharju Mira KeI 5-0.
57 kg: Ylivirta Kati LaLu-Karjalainen Jenni HeTa 5-0.
Miehet:
69 kg: Behruz Aydin OKK-Toe-Usansuu Nutah Rsg 5-0, Jalava Julian KNK-Rauhala Michel HSC 4-1, Koivuranta Joonas RoRe-Jalervo Andreas HSC 3-2, Nuri Amin HeTa-Enola Juuso PNMKY 5-0.
75 kg: Abdilarasoon Muhammad TVS-Vaittinen Topias PNMKY 5-0, Riekki Seppo ONS-Pesonen Arto ReiVo Rsc r1, Kujala Ilari KNK-Nevalainen Ari BTH 5-0, Embulaev Anton LaKa-Thiangdee Albert YRe 5-0.
81 kg: Nystedt Nikita NoVo-Kolehmainen Theo EKH 5-0.
+91 kg: Juntunen Aki IUV-James Lee JouBC Rsc r1.


© 2011 Rovaniemen Reipas