Arslan Khataev loisti Ruskaturnauksessa - Marjut Lausti hyvästeli Ruskakehän

Kuvateksti: Marjut Lausti voitti finaalissa Suvi Tujulan. Kuva: Ruskaturnaus/facebook

Helsingin Tarmon Arslan Khataev tuli hakemaan nyrkkeilyn kansainvälisestä Ruskaturnauksesta ottelutuntumaa MM-kisoja varten. Khataev sai mitä haki, sillä hän nousi kehään kaksi kertaa ja iski sarjan 60 kiloa turnausvoiton.
Khataev kohtasi loppuottelussa Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä 12. syyskuuta Tampereen Voimailuseuran Azizullah Shirzadin. Shiarzad antoi varsinkin ottelun alussa hyvän vastuksen, mutta loppua kohti Khataevin voitosta ei jäänyt epäselvyyttä. Kaikki tuomarit olivat yksimielisiä Tarmon nyrkkeilijän voitosta.
– Otin matsin haltuun heti alussa. En ollut kohdannut Shirzadia aiemmin, mutta jotain tietoa hänestä kuitenkin oli, Khataev paljastaa.
Khataev valmistautuu täyttä päätä loka-marraskuun vaihteessa Serbian Belgradissa käytäviin miesten MM-kilpailuihin.
– Juuri ottelutuntuman takia tulin Ruskaturnaukseen. Ennen MM-kisoja käyn vielä yhdessä turnauksessa, Khataev viittaa 21.–27. syyskuuta Bosnia ja Hertsegovinan Sarajevossa iskettävään Mustafa Hajrulahović Talijanin muistoturnaukseen.
– Toivottavasti saan siellä täydet neljä matsia. Turnaus on sikäli hyvä, että samaan sarjaan tulee MM-kisoihin osallistuvia nyrkkeilijöitä, Khataev taustoittaa.

Ruskakehässä nähtiin sunnuntaina yhdet jäähyväiset, kun Boxing Club Nokian Marjut Lausti otteli viimeisen kerran Rovaniemellä. 39-vuotias Lausti ei kansainvälisten sääntöjen mukaan pääse enää vuodenvaihteen jälkeen olympiatyylin otteluihin.
Lausti voitti 60-kiloisten loppuottelussa Helsingin Tarmon Suvi Tujulan puhtaasti 5–0.
– En ole parhaassa mahdollisessa kunnossa, mutta tänne oli pakko tulla. Onneksi sain kaksi ottelua, vaikka kuusikymppinen ei ole oikea sarjani, normaalisti 57-kiloisissa otteleva Lausti tuumii.
Sunnuntaina ottelukirjaan merkittiin uran 186. ottelu.
– Kaksisataa olisi mukava tasaluku, mutta toivotaan että kirjaan saadaan 190 ottelua. Tänä ja viime vuonna kilpamatsit ovat olosuhteiden pakosta jääneet minimiin.
Laustin palkintokokoelmissa on 17 SM-mitalia, joista kahdeksan on kultaisia. SM-mitalien määrä lienee naisnyrkkeilijöiden "Suomen ennätys". Uralle on mahtunut myös muutama arvokilpailuedustus.
– 40 vuotta on mielestäni sopiva yläikäraja olympiatyylin nyrkkeilyyn. En ole vielä tarkemmin miettinyt mitä teen ensi vuonna. Ehkä jatkan lajin parissa seuratason valmentajana, joulukuussa uransa viimeisiin SM-kilpailuihin valmistautuva Lausti pohtii.
Ruskaturnaus päättyi superraskaan sarjan (yli 92 kiloa) vauhdikkaaseen iskujenvaihtoon, jossa Waasa Boxing Clubin Antti Lehmusvirpi voitti tiukan vastuksen antaneen Ruotsin Agit Bilgen kaikin tuomariäänin.

Suomen Nyrkkeilyliiton lajipäällikkö Pekka Mäki seurasi urheiluopistolla tarkasti urheilijoiden edesottamuksia. Hän harmitteli, että koronan vaikutus näkyy nyrkkeilyssä kuten muissakin kamppailulajeissa. Ruskaturnaukseenkin odotettiin kovempaa osanottoa.
– Kansallisia kilpailuja on järjestetty huomattavasti vähemmän kuin normaaliaikana. Onneksi SM-kisat saatiin pidettyä täällä Rovaniemellä viime vuonna. Ei tässä kuitenkaan auta vaipua synkkyyteen, vaan pitää katsoa luottavaisena tulevaisuuteen, Mäki toteaa.
Yhtenä positiivisena asiana Mäki mainitsi nyrkkeilyvalmentajakerhon.
– Valmentajien ikähaarukka on varsin laaja. Hiljainen tieto siirtyy sukupolvelta toiselle, kun nuoret ja vähän vanhemmat valmentajat kokoontuvat yhteen vaihtamaan mielipiteitä. Pienin askelin kehitetään lajia, Mäki mainitsee.

Tämän vuosituhannen nimekkäin suomalaisnyrkkeilijä Mira Potkonen lopetti menestyksekkään kilpauransa Tokion olympiapronssiin.
– Lupaavia nuoria on tulossa. Kesäkuussa Italiassa käydyissä alle 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa Vilma Viitanen otteli hopeaa ja Pihla Kaivo-oja pronssia, Mäki kertoo.
Loppuvuodesta isketään sekä miesten että naisten MM-kilpailut. Naisten kisoja ei ole vielä lyöty lopullisesti lukkoon, mutta ne ovat todennäköisesti Turkissa.
Miesten MM-kisoihin lähtevät Ruskaturnauksessa loistanut Arslan Khataev sekä Anton Embulaev ja Nikita Nystedt.
– MM-kehässä taso on kyllä raudanluja. 16 parhaan joukkoon on mahdollisuuksia, jos onnistuu todella hyvin, Mäki ennakoi.

34. kansainvälinen Ruskaturnaus:

Loppuottelut:
Naiset:
48 kg: Kirppu Noora HeTa–Väärälä Riikka RaNy 4–1.
60 kg: Lukkarila Saara RaNy–Lätti Eeva OuTa 4–0.
60 kg: Lausti Marjut NBC–Tujula Suvi HeTa 5–0.
63 kg: Huttunen Johanna HeTa–Väin Kristel TVS 5–0.
54 kg: Hakkarainen Jonna NBC–Jokiaho Emma TVS 5–0.
70 kg: Kovalainen Krista KajKu–Kuusikko Vilma KemPy 4–1.
Miehet:
60 kg: Khataev Arslan HeTa–Shirzad Azizullah TVS 5–0.
71 kg: Amanullah Ali Ruotsi–Eriksson Benjamin HeTa 3–2.
63,5 kg: Rissanen Lassi TVS–Pasanen Markus SEKJ 4–1.
71 kg: Jalava Julian KNK–Hassani Mujtaba Ruotsi 5–0.
86 kg: Laine Santeri KKU–Englund Max Ruotsi 5–0.
+92 kg: Lehmusvirpi Antti WBC–Bilge Agit Ruotsi 5–0.
Palkintojärjestys:
Naiset:
48 kg: 1) Kirppu Noora HeTa, 2) Väärälä Riikka RaNy.
54 kg: 1) Hakkarainen Jonna NBC, 2) Jokiaho Emma TVS, 3) Hajizadeh Fatma VN.
60 kg: 1) Lausti Marjut NBC, 2) Tujula Suvi HeTa, 3) Lukkarila Saara RaNy ja Lätti Eeva OuTa.
63 kg: 1) Huttunen Johanna HeTa, 2) Väin Kristel TVS, 3) Bulhan Naiimo VN.
70 kg: 1) Kovalainen Krista KajKu, 2) Kuusikko Vilma KemPy, 3) Pukkila Lia HeTa.
Miehet:
57 kg: 1) Zangana Allan Ruotsi, 2) Saarijärvi Aatto OuTa.
60 kg: 1) Khataev Arslan HeTa, 2) Shirzad Azizullah TVS, 3) Ibrahim Nebil Ruotsi.
63,5 kg: 1) Rissanen Lassi TVS, 2) Pasanen Markus SEKJ, 3) Broman Hampus Ruotsi.
71 kg: 1) Jalava Julian KNK, 2) Amanullah Yousof Ali Ruotsi ja Eriksson Benjamin HeTa, 3) Hassani Mujtaba Ruotsi.
86 kg: 1) Laine Santeri KKU, 2) Englund Max Ruotsi.
+92 kg: 1) Lehmusvirpi Antti WBC, 2) Bilge Agit Ruotsi.


© 2011 Rovaniemen Reipas