Anni Viantie iski voiton Ruskaturnauksessa

Kuvateksti: Anni Viantie voitti Minna Väisäsen. Kuva: Päivi Ahola

Lahden Kalevan Anni Viantie nousi pitkän ottelutauon jälkeen kilpakehään nyrkkeilyn kansainvälisessä Ruskaturnauksessa lauantaina 10. syyskuuta Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä. 60-kiloisten kamppailun saldona oli voitto Rovaniemen Reippaan Minna Väisäsestä kehätuomarin keskeytyksellä kolmannessa erässä.
Ottelun juoni selvisi jo avauserän ensimmäisen minuutin aikana. Viantie löi koko ajan monipuolisesti, ja Väisäsellä oli vaikeuksia saada iskuja perille. Ensimmäinen luvunlasku suoritettiin jo ennen erätaukoa.
Kehän reunalta valmentaja Kari Korhonen antoi ohjeen, että Viantie pyrkisi nyrkkeilemään kaikki kolme erää. Kolmas erä ei kuitenkaan ehtinyt kongiin asti, kun kahden luvunlaskun jälkeen kehätuomari keskeytti ottelun.
– Ottelin viimeksi huhtikuussa GeeBee-turnauksessa, joten täällä on tärkeä saada tuntumaa. Tämä on ainoa turnaus ennen lokakuussa käytäviä EM-kisoja, Viantie, 33, taustoitti.
Naisten EM-turnaus isketään Montenegron Budvassa 11.–23. lokakuuta.
– Ennen EM-kisoja meillä on leiri Italian Assisissa. Siellä on samoja nyrkkeilijöitä kuin Montenegrossakin. Neukkuun saattaa tulla, mutta ei se haittaa, Viantie naurahti.

Takavuosina Rovaniemen Reippaan paidassakin iskenyt Viantie on kerran aiemmin osallistunut EM-turnaukseen. Hän oli mukana Sofian 2016 EM-kisoissa sarjaa ylempänä 64-kiloisissa. Syy oli se, että Mira Potkonen hallitsi kotimaassa 60 kilon sarjaa niin pitkään kuin lopetti uransa Tokion olympialaisiin viime vuonna.
Nyt kotimaan ykköspaikka on siirtynyt selkeästi Viantielle. Hän on 60-kiloisten hallitseva Suomen mestari.
Lauantain ottelu oli uran 95:s, joten kokemusta on vuosien varrella karttunut mukavasti.
– Harjoittelu on järkeistynyt. Viime vuonna vaivasi pitkään ylirasitustila, ja keuhkoissa oli vielä bakteereja.
– Treenaaminen piti aloittaa varovasti. Pitkästä aikaa pystyin tekemään punttia kesällä, Viantie selvitti.
Jännittäjäksi itsensä tunnustava Viantie kohtaa sunnuntaina Oulun Tarmon Eeva Lätin, ja siinä kamppailussa ratkeaa sarjan 60 kiloa turnausvoitto.
– Mielenkiintoinen ottelu on tulossa, sillä emme ole koskaan aiemmin kohdanneet.
Kysyttäessä EM-kisojen tavoitetta nyrkkeilijä ei ujostellut.
– Kirkkainta mitalia lähdetään hakemaan, Viantie pamautti.

Miesten 86-kiloisten ottelussa ei säästelty lyöntejä. Varkauden Voimailuseuran Kalle Mikkonen ja Oulun Tarmon Lasse Kourula vaihtoivat iskuja täydet kolme kolmen minuutin erää. Jokainen erä meni tuomareiden papereissa Mikkoselle 3–2, joka oli myös ottelun lopputulos.
Viime joulukuun SM-kisoissa Mikkonen voitti puhtaasti 5–0, joten sitä peilaten miesten keskinäiset voimasuhteet ovat tasoittuneet.
Kemissä kalataloutta opiskeleva Kourula sai tuntea iskujen lujuuden.
– En saanut itsestäni kaikkea irti, Kourula harmitteli.
Kourula käy usein Oulussa harjoittelemassa. Valmennuksesta vastaavat Ilkka Timonen Oulussa ja Kari Mäkinen Kemissä.
– Lassella ei ollut tänään niin hyvä fiilis kuin eilen Max Englundia vastaan. Sen näki jo lämmittelyssä, Timonen totesi.
Kourula voitti perjantaina ruotsalaisen Englundin hajaäänin.

Lauantain viimeisessä ottelussa miesten yli 92-kiloisissa taisteltiin voitosta myös viimeisille sekunneille asti. Ruotsin Agit Bilgen ja Tampereen Työväen Nyrkkeilijöiden Daniel Rantasen välisessä ottelussa tuomareiden äänet jakautuivat 3–2 ruotsalaisen hyväksi.
Lapin Lukon ja Rovaniemen Reippaan järjestämä kansainvälinen Ruskaturnaus päättyy sunnuntaina Lapin urheiluopistolla. Loppuottelut lyödään kello 12.
Lapin Kansa näyttää ottelut suorana verkossa.