Saara Retulainen Suomen ennätykseen - Antti Peltokankalle PM-pronssia

Kuvateksti: Antti Peltokangas nosti PM-pronssia.

Saara Retulainen sai kaksi tavoitetta täyteen lauantaina Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä alkaneissa painonnoston Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Retulainen voitti sarjan 59 kiloa uudella yhteistuloksen Suomen ennätyksellä 201 kiloa, joka koostui 89 kilon tempauksesta ja 112 kilon työnnöstä.
Mestaruutta puolustanut Turun Atleettiklubin urheilija teki erittäin hyvät yritykset tempauksen Pohjoismaiden ennätyksestä 92 kiloa ja työnnön Suomen ennätyksestä 114 kiloa.
– Täältä tultiin hakemaan Pohjoismaiden mestaruutta, ja se tavoite täyttyi mukavasti. Samalla pääsin parantamaan yhteistuloksen Suomen ennätystä, mikä olikin päivän toinen tavoite, Retulainen totesi tyytyväisenä.
Retulainen teki viikko sitten Saksan Meissenissa uransa absoluuttisesti kovimman tuloksen 208 kiloa. Sarja oli silloin 64 kiloa.
– Viime viikon kova kisa Saksassa ja matkustukset hieman kuitenkin painoivat tänään kropassa, joten paras vire oli jo syöty. Viime viikon henkinen lataus oli suuri loukkaantumisesta paluun jälkeen, mutta oli hienoa saada nämä kaksi kisaa kauden avaukseksi, Retulainen sanoi.
Retulaisen loppuvuoden tärkeimpänä tavoitteena ovat joulukuussa Kolumbian Bogotassa käytävät MM-kilpailut, jotka aloittavat samalla Pariisin olympiakarsinnan
– Nyt odotan innolla, että pääsen palaamaan treenikaudelle ja valmistautumaan kohti MM-kisoja, Retulainen tuumi.
Retulaisen sarjassa nostaneen järjestävän seuran Rovaniemen Reippaan Ronja Leppiahon kisa toppasi tempauksessa, kun aloituspaino 75 kiloa ei noussut.
Retulaisen piti kohdata Norjan Ine D. Andersson, mutta kaksinkamppailua ei tullutkaan, kun norjalainen siirtyi sarjaa ylemmäs. Andersson voitti sarjan 64 kiloa tasaraudoin 200 kiloa (86+114).

Rovaniemen Reippaan Antti Peltokangas kamppaili tiukasti tavoitteena olleesta 89-kiloisten Pohjolan mestaruudesta, mutta joutui tyytymään pronssimitaliin yhteistuloksella 288 kiloa (125+163).
Jan-Philip Pålsson vei kullan Ruotsiin 297 kilolla (136+161), ja Tanskan Rasmus Knudsen nappasi hopeaa 288 kilolla (127+161).
Peltokangas lastautti toiseen työntöyritykseen 173 kiloa, jolla pronssi olisi kirkastunut kultaiseksi. Hän yritti rautaa kahdesti, mutta tanko oli liian painava.
– Tempauksessa oli jotenkin voimaton olo, ja jäin aloituspainoon. Jälleen pääsin yrittämään kultamitalia 11 kilon takamatkalta, mutta ratkaisurauta ei tullut. Sen olisi pitänyt nousta toisella – parhaat voimat menivät siihen.
– Ei auta kuin lähteä treenaamaan, kun pitää jo neljättä kertaa antaa vastustajille liikaa kaulaa tempauksessa, Peltokangas jutteli.

Jutta Selin voimaili odotetusti mestariksi 76 kilon sarjassa yhteistuloksella 205 kiloa (89+116).
– Kisa meni ihan ok. Jalat tuntuivat tempauksessa todella pehmeiltä, mikä näky lavallakin.
– Työnnöissä vähän heräsin, ja 116 kiloon olen tyytyväinen. Kaksi isoa kisaa viikon sisään niin pakko on olla ihan tyytyväinen. Mestaruus oli täältä tavoitteena. Nuorten EM-kisoissa nostetaan sitten enemmän, Selin tuumaili.
Selin viittasi ensi viikolla Albanian Tiranassa käynnistyviin 20- ja 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin, joissa hän on sarjansa mitaliehdokas 23-vuotiaiden ikäluokassa.

Ounasvaaran Atleetti Klubin Kai Ollonen, 14, ei ujostellut urheiluopiston areenalla, vaan pisti ennätykset uusiksi 55 kilon sarjassa. Yhteistuloksella 156 kiloa (66+90) lohkesi hopeaa.
Ruotsin Carl Lodin huuhtoi kultaa 202 kilolla (90+112).
– Yli odotusten meni. Olen tyytyväinen erityisesti työntöön, Rantavitikan peruskoulua käyvä Ollonen totesi.
Rovaniemeläinen on valittu Suomen edustajaksi marraskuussa Islannin Gardabärissä käytäviin junioreiden PM-kilpailuihin.
– Minulla on tulosraja myös ensi vuoden 15-vuotiaiden EM-kilpailuihin, Ollonen mainitsi.

Ensimmäisen kisapäivän päätteeksi ratkottiin naisten sarjan 71 kiloa paremmuus. Mestaruuden kunniaksi soitettiin Tanskan kansallishymni, kun Line Gude täräytti 214 kiloa (92+122).
Keravan Bodonoksen Janette Ylisoini rutisti pronssia 203 kilolla (92+111). Ylisoini paransi tempauksessa Ounasvaaran Atleetti Klubin Aino Luostarisen nimissä ollutta 20- ja 23-vuotiaiden Suomen ennätystä yhdellä kilolla. Luostarinen tuli viikolla kipeäksi eikä päässyt PM-lavalle mukaan.
Ylisoini ja Luostarinen kisailevat seuraavaksi nuorten EM-kisoissa Tiranassa.
Kaikki 1. päivän tulokset:
https://painonnosto.fi/yleisen-sarjan-pohjoismaiden-mestaruuskilpailut-rovaniemi-rore/


© 2011 Rovaniemen Reipas