Nyrkkeilyn Ruskaturnaus isketään 37. kertaa

Kuvateksti: Lasse Kourula puolustaa lappilaista nyrkkeilymainetta Ruskakehässä. Kuva: Ruskaturnaus/Facebook

Nyrkkeilyn perinteinen Ruskaturnaus isketään viikonvaihteessa Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä 37. kertaa. Kyseessä on kaikkien aikojen kansainvälisin Ruskaturnaus, sillä kotimaisten, ruotsalaisten ja liettualaisten rautanyrkkien ohella kehässä nähdään pakistanilaisia ja intialaisia ottelijoita.

– Ruskaturnaus kuuluu Euroopan nyrkkeilyliiton (EBU) viralliseen kilpailukalenteriin, mikä on lisännyt tapahtuman kiinnostusta merkittävästi, ottelijoiden hankinnasta vastaava Jarno Mustonen kertoo.

Alun perin listalla oli myös ghanalaisia, liberialaisia ja tunisialaisia nyrkkeilijöitä, mutta heille tuli viisumiongelmia.

– Pakistanilaisten ja intialaisten viisumit menevät viime tippaan. Toivottavasti heidän osallistuminen ei jää siitä kiinni.

Mustonen tietää pitkällä kokemuksella, että ottelijoiden hankkiminen on haastavaa puuhaa.

– Kyllähän siinä ovat kaikki mahdolliset viestimet kovalla käytöllä. Jokaiseen sarjaan sopivan ottelijamäärän löytäminen on melkoista palapeliä.

– Tänä vuonna on mukana 50 kilpailijaa, mikä on hyvä määrä. Pystymme tarjoamaan yleisölle täysipainoisen nyrkkeilytapahtuman.

Yhteydenottoja ja kyselyjä on tullut eri puolilta maailmaa.

– Tärkeintä on, että pää on saatu auki. Vaikka tänä vuonna kaikki kiinnostuneet eivät tulekaan, voidaan tulevina vuosina odottaa entistä kovempaa Ruskaturnausta. Meillä on olosuhteiden puolesta kaikki mahdollisuudet nousta Tammerturnauksen ja GeeBee-turnauksen veroiseksi nyrkkeilytapahtumaksi, Mustonen ennakoi.

Ruskaturnauksen järjestävinä seuroina toimivat Lapin Lukko ja Rovaniemen Reipas. Järjestävillä seuroilla on vilkasta junioritoimintaa, mutta aikuisten kehään nousua lupaavien iskijöiden pitää odottaa vielä tovi.

Lappilaista nyrkkeilymainetta puolustaa Karihaaran Tenhon Lasse Kourula, joka tekee omalla tavallaan historiaa. Kourula on kemiläisseuran ensimmäinen nyrkkeilijä Ruskaturnauksessa.

Karihaaran Tenho on toki jo 113-vuotias urheiluseura, ja nyrkkeilykin kuului muinoin seuran ohjelmistoon, mutta toiminta heräteltiin viime vuoden puolella uudestaan henkiin.

Kourulan sarja on 86 kiloa, johon ovat ilmoittautuneet myös Varkauden Voimailuseuran Kalle Mikkonen, Ruotsin Max Englund ja Liettuan Aras Dudenas. Liettuan parhaimmistoon kuuluva Dudenas ei ollut viime vuonna Ruskassa, jossa mitalijärjestykseksi muodostui silloin Englund, Mikkonen ja Kourula.

Suosituimmaksi sarjaksi osoittautui miesten 75-kiloiset, johon on ilmoittautunut kahdeksan iskijää.

– Hienoa, että 71-kiloisten SM-hopeamitalisti Tapanilan Erän Hannes Tolonen siirtyy seiskavitosiin ja saa kovia matseja viikonlopun aikana, Mustonen tuumii.

Erik Mendoza on sarjan Ruotsin mestari. Mielenkiintoista myös nähdä Helsingin Tarmon Benjamin Erikssonin ja Oulun Tarmon Aydin Behruzin kunto.

80-kiloiset lyödään puhtaasti kotimaisin voimin. Viime vuoden Ruskavoittaja, Kotkan Voimailijoiden Nikita Nystedt on suosikki tälläkin kertaa.

Naisten sarjojen nimekkäin nyrkkeilijä on Tampereen Voimailuseuran Vilma Viitanen, jonka palkintokokoelmista löytyy useampi juniorisarjojen EM-mitali. Pariisin olympialaisiin tähtäävän Viitasen sarja on 57 kiloa, jossa hän saa vastaansa kaksi erittäin kokenutta nyrkkeilijää, Intian Gurjeet Kaurin sekä Ruotsin mestarin Sara Svenssonin.

Keveimmässä sarjassa 48 kiloa iskevät Suomen parhaimmistoon kuuluvat Raahen Nyrkkeilijöiden Riikka Väärälä, Oulun Nyrkkeilyseuran Laura Myllymäki ja Tapanilan Erän Jasmiina Raivio.

Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä käytävä alkaa perjantaina kello 17. Lauantain ottelutilaisuudet ovat kello 14 ja 17 sekä sunnuntain finaalit kello 14.

Turnauksen nettisivu:

http://www.ruskaturnaus.com/


© 2011 Rovaniemen Reipas