Nyrkkeilyn Ruskaturnauksesta kahden maan turnaus - Vilma Viitanen vahva avausottelussaan

Kuvateksti: Vilma Viitanen (oik.) iski selvän voiton Sara Svenssonista.

Ei tullut ghanalaisia, liberilaisia, tunisialaisia, intialaisia eikä lopulta matkalippunsa jo ostaneita pakistanilaisia nyrkkeilyn kansainväliseen Ruskaturnaukseen Rovaniemelle.
– Harmittaa todella paljon, kun tietää minkälainen valtava valmistelutyö turnaukseen ilmoittautuneiden urheilijoiden eteen oli tehty, Ruskaturnauksen kilpailunjohtaja Päivi Ahola kertoo.
Perjantaina Lapin urheiluopistolla alkaneessa turnauksessa kansainvälisyyttä edustavat nyt ainoastaan ruotsalaiset iskijät, kun Liettuan Aras Dudenaskin jäi vielä loppuvaiheessa pois.
– Kolmen Afrikan maan osalta selvisi melko pian, etteivät urheilijat saa viisumia tänne. Sen sijaan olimme loppuun asti toiveikkaita, että Intiasta ja Pakistanista olisi tullut joukkue.
– Intialaisten ja pakistanilaisten viisumien saaminen heidän kotimaassaan kariutui lopulta siihen, ettei pystytty uskottavasti todistamaan, että täällä on todella kansainvälinen nyrkkeilyturnaus – vaikka tämä on Euroopan nyrkkeilyliiton (EUBC) virallisessa kilpailukalenterissa, Ahola taustoittaa.
Suurimman taustatyön oli tehnyt ottelijoiden hankinnasta vastaava Jarno Mustonen.
– Moni olisi varmaan heittänyt hanskat tiskiin jo aikoja sitten, mutta rovaniemeläinen nyrkkeilyväki on sitkeää, ensimmäistä kertaa kilpailunjohtajan roolissa oleva helsinkiläinen Ahola kehuu.
Kilpailunjohtaja muistuttaa myös, ettei takaiskusta kannata lannistua.
– Tästä viisumirumbasta voidaan ottaa oppia ja aloittaa ensi vuonna valmistelut aiemmin.

Päivi Ahola valittiin elokuun lopussa Suomen Nyrkkeilyliiton varapuheenjohtajaksi. Liiton ylimääräisessä vuosikokouksessa liiton hallitus uusiutui lähes täydellisesti.
Vanhoista hallituksen jäsenistä jatkamaan valittiin ainoastaan kemiläinen Markku Rautio. Toisena varapuheenjohtajana toimiva Rautiokin on kohtuullisen tuore henkilö liiton johdossa, sillä hän on kuulunut hallitukseen vasta vajaat kaksi vuotta.
Suurelle yleisölle suurin uutinen oli kuitenkin kenties se, että Nyrkkeilyliitto päätti erota venäläisen Umar Kremlevin johtamasta kansainvälisestä nyrkkeilyliitosta (IBA) ja aloittaa jäsenhakuprosessin uuteen kansainväliseen järjestöön World Boxingiin.
– Näillä näkymin olemme World Boxingin täysivaltainen jäsen lokakuussa, Ahola uskoo.
Olympiatyylin nyrkkeilyn nykytilanne on kahdesta eri kattojärjestöstä johtuen utuinen.
– Toivomme tietysti, että mahdollisimman moni liittyisi World Boxingiin, jossa on tällä hetkellä 14 jäsenmaata.
– Urheilijoiden kannalta on tärkeintä, että he voivat keskittyä täysipainoisesti ensi vuoden Pariisin olympialaisiin, joiden karsintajärjestelmä sekä järjestäminen nyrkkeilyn osalta on täysin kansainvälisen olympiakomitean (KOK) hallussa, Ahola toteaa.

Suomen Nyrkkeilyliiton uusi hallitus toimii Kirsi Korpaeuksen johdolla.
– Koko hallitus on sitoutunut nyrkkeilyn uudistustyöhön. Pyrimme tekemään lajista entistä kiinnostavamman suuren yleisön silmissä, Ahola kertoo.
Perinteitä lajista löytyy, sillä liitto juhlii tänä vuonna 100-vuotista toimintaa.
– SM-kilpailut järjestetään juhlavuonna kahdessa osassa. Kajaani-turnauksessa 21–22. lokakuuta käydään alkuottelut. Semifinaalit ja finaalit ovat 8.–9. joulukuuta Vantaalla.
SM-kilpailut lyötiin Rovaniemellä joulukuussa 2020. Sen jälkeen mitaleista on nyrkkeilty kahdesti Helsingissä ja nyt historian ensimmäisen kerran Vantaalla.
– Liitto on järjestänyt kisat kolmesti peräkkäin. Vuosina 2024–2026 SM-kisojen järjestelyistä vastaavat taas nyrkkeilyseurat, Ahola sanoo.
 

Ruskaturnauksessa nähtiin huippumatsi heti kärkeen, kun toisessa ottelussa kehään nousivat Tampereen Voimailuseuran Vilma Viitanen ja Ruotsin kokenut Sara Svensson. 57-kiloisten kamppailu päättyi Viitasen voittoon kaikin tuomariäänin 5–0.
Ottelu ratkesi kuitenkin vasta kolmannessa erässä. Pelin henki oli alusta lähtien selvä – 39-vuotias Svensson tuli päälle kuin herhiläinen ja 22-vuotias Viitanen vastasi huomattavasti puhtaammilla osumilla.
– Olen tyytyväinen suoritukseeni. Osasin odottaa, että Sara ottelee juuri tuolla tavalla. Iskut olivat varmasti kovia, mutta kehässä on sen verran adrenaliinia ettei niitä tunne, Suomen suurimpiin olympiatoivoihin lukeutuva Viitanen tuumii.
Viitanen ja Svensson ottavat uudestaan yhteen sunnuntaina, koska sarjaan ilmoittautunut Intian Gurjeet Kaur ei ole mukana. Sunnuntaina on uusi punnitustilaisuus, joten Viitanen suoritti kerrospukeutumisen välittömästi ottelun jälkeen.
– Minulla on pari–kolme kiloa ylipainoa, joka lähtee kyllä helposti. 57-kiloiset on minulle oikea sarja. Pudotin viime vuonna 54-kiloisiin, mutta se ei sopinut yhtään.
Viitanen osallistui kesä-heinäkuun vaiheessa Puolan Nowy Targissa Euroopan kisoihin, joissa olivat jaossa ensimmäiset olympiapaikat Pariisiin. Viitanen kärsi toisella kierroksella tappion Puolan Julia Szeremetalle.
– Ensi vuoden puolella järjestettävissä karsintaturnauksissa tavoitteena on ehdottomasti saavuttaa olympiapaikka. Olemme tehneet valmentajani Askar Sarsenbayevin kanssa suunnitelman, johon luotan sataprosenttisesti, Viitanen toteaa.
Kolminkertainen junioreiden EM-mitalisti pääsisi ikänsä puolesta Azerbaidzhanin Bakussa marraskuussa järjestettäviin 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin.
– Lajin kansainvälinen tilanne on sellainen, että ne taitavat valitettavasti jäädä väliin, Viitanen harmittelee.

Lapin Lukon ja Rovaniemen Reippaan järjestämä Ruskaturnaus jatkuu lauantaina Lapin urheiluopistolla kello 14.


© 2011 Rovaniemen Reipas