Arvo Tölli on poissa

Kuvateksti: Arvo Tölli kilpaili viimeisen kerran masters Euroopan mestaruuskilpailuissa kesäkuussa 2019 Rovaniemellä.

Painonnoston ja voimanoston masters-ikäluokan maailmanmestari Arvo Tölli on poissa. Hän oli syntynyt 16. marraskuuta 1935 Rovaniemen maalaiskunnan Patokoskella ja kuoli kotonaan Rovaniemen Sinetässä 13. marraskuuta.
Juureva voimamies hankki vahvan perustan yli 60 vuotta kestäneelle urheilu-uralleen metsurin ammatissa. Hän liittyi sodan jälkeen kotikylänsä urheiluseuraan Patokosken Patoon ja toimi muun muassa seuran varapuheenjohtajana vuosina 1957-1958.
Tölli innostui erityisesti painonnostosta, mutta kilpaili ajan hengen mukaisesti muissakin urheilulajeissa – mitä vain siihen aikaan oli tarjolla. Painonnostossa hän osallistui ensimmäisen kerran Lapin piirinmestaruuskilpailuihin vuonna 1957.
Tölli edusti suurimman osan painonnostourastaan Rovaniemen Lappia, mutta kilpaili myös 1960-luvun alussa rovaniemeläisessä Lapin Lukossa sekä myöhemmin keminmaalaisessa Lautiosaaren Hakassa ja uransa kahtena viimeisenä vuonna Rovaniemen Reippaassa.
Mastersurheilusta – tai kuten vuosien varrella on puhuttu ikämies- tai veteraaniurheilusta – Tölli kiinnostui 1980-luvulla. Voimailija alkoi painonnoston ohella kilpailla myös voimanostossa, jossa miehen väkivahvat ominaisuudet tulivat vielä paremmin esille.
Voimanostossa Tölli edusti rovaniemeläisseuroja Ounaksen Kajoa sekä Rovaniemen Sarastusta, jonka nimi muuttui vuonna 2001 Napapiirin Voimailijoiksi. Tölli oli perustamassa Rovaniemen Sarastusta vuonna 1983. Napapiirin Voimailijat luovutti 7. lokakuuta järjestämissään 40-vuotisjuhlakilpailuissa seuran mitalin Töllille, joka oli kunniavieraana seuraamassa kilpailuja.
Tölli voitti painonnostossa, voimanostossa ja penkkipunnerruksessa viisi masters-ikäluokan maailmanmestaruutta. Voimanostossa hänen bravuurilajinsa oli penkkipunnerrus, jossa miehen nimiin jäi sarjauudistuksen myötä kolme "ikuista" maailmanennätystä.
Tölli punnersi penkistä 157,5 kiloa Sotkamossa 10. maaliskuuta 2006. Se jäi sekä 60- että 70-vuotiaiden maailmanennätykseksi sarjassa 75 kiloa.
Lisäksi Töllin nimiin jäi penkkipunnerruskilpailuissa tehty maailmanennätys. Hän punnersi 156,5 kiloa Äänekoskella 18. helmikuuta 2006. Se kirjattiin 70-vuotiaiden ME:ksi sarjassa 75 kiloa.
Töllistä tuli voimailupiireissä legenda, joka luotti kaikessa tekemisessä pitkään omakohtaiseen kokemukseen. Hän lienee ainoa voimanostaja, joka puki itse penkkipaidan päälle innovatiivisine apuvälineineen.
Painonnostossa hän piti itse kovimpana suorituksena 100 kilon työntötulosta 70-vuotiaana.
Uran viimeiseksi painonnostokisaksi jäivät 12. kesäkuuta 2019 Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä käydyt masters Euroopan mestaruuskilpailut, joissa Tölli voitti 80-vuotiaiden sarjan 81 kiloa.
Tölli harjoitteli Sinetän omakotitalossaan, jonka 6x4 metrin työkaluhuoneeseen hän oli itse rakentanut voimailutilan.
Painonnoston ja voimanoston ohella Tölli keräsi mitaleita ja pokaaleja muun muassa painissa ja yleisurheilussa. Painimolskilla hän väänsi  piirinmestaruuden. Yleisurheilussa paras saavutus oli masters SM-hallipronssi 60 metrin aitajuoksussa.
Tölli oli herrasmies, joka seurasi tarkasti yhteiskunnan tapahtumia kuolemaansa saakka. Hän harrasti tuohitöitä, kalastusta sekä perunan- ja marjanviljelyä.
Tölliä jäivät kaipaamaan läheiset sekä laaja voimailuyhteisö.
Rovaniemen Reipas esittää surunvalittelunsa Arvo Töllin läheisille.


© 2011 Rovaniemen Reipas